Àncora de capa o àncora flotant

En aquesta nova entrada de vocabulari nàutic, anem a parlar de l’àncora de capa o àncora flotant. Es tracta d’una àncora que ajuda a mantenir la posició i és molt important per a la seguretat de l’embarcació. La principal diferència respecte a les àncores convencionals, és que aquesta no s’enfonsa fins al fons, sinó que es manté flotant a prop de la superfície. D’aquesta manera, orienta l’embarcació i li dóna major estabilitat. L’àncora de capa consisteix en un con de lona resistent reforçada en la base, que és on s’amarra el cap. En la part del vèrtex té un petit orifici per on passa l’aigua per reduir la resistència. Aquí s’amarra un cap més petit que facilita la seva recollida.

Situacions d’ús de l’àncora de capa

L’àncora de capa és útil en situacions de fort onatge provocat pel vent. Per a evitar el cansament físic o els mareigs, podem utilitzar l’àncora de capa perquè la nostra embarcació romangui orientada al vent i a l’onatge. Gràcies a l’ancora, el vaixell romandrà més calmat. En aquesta mateixa situació, l’àncora de capa ens pot ajudar per a mantenir el rumb adequat i que els tripulants no caiguin exhausts i marejats.

ancla de capa

Sense dubte, la situació on més s’utilitza l’àncora de capa és quan n’hi ha una avaria. Amb l’àncora de capa ens oblidem totalment de mantenir el vaixell amb el rumb adequat i podem centrar-nos a arreglar l’avaria o esperar que arribin les unitats de rescat. També s’utilitza molt quan els mariners s’han marejat o estan esgotats.

Si hem de fer nit a la nostra travessia, l’àncora de capa és molt útil perquè ens ajuda a mantenir la nostra posició. D’aquesta manera, podrem descansar sabent que la nostra embarcació no sofrirà cap contratemps ni es desviarà del rumb. Per últim, els pescadors també utilitzen l’àncora de capa per estalviar combustible.

Com usar l’àncora de capa

Haurem de llançar-la pel costat del sobrevent de la nostra embarcació. L’àncora s’obrirà com un paracaigudes i el cap que uneix l’àncora a la proa agafarà tensió a causa del vent. Després, amarrem el cap de l’àncora de capa en dos punts forts de la coberta amb un cap en forma de “Y”.

En condicions meteorològiques adverses, desplegarem el cap de l’àncora flotant amb un mínim de cinc voltes l’eslora de l’embarcació. Segons la resposta del vaixell i la força del temporal, anirem desplegant el cap fins que el vaixell s’estabilitzi.

ancla de capa

Fuente: Sail&Trip

Dimensió

El mida del diàmetre de l’àncora de capa s’escull en funció de la mida de l’embarcació, que dependrà de l’eslora i de l’ús que anem a donar-li. A major eslora, major diàmetre de l’àncora de capa.

Si vols conèixer més tipus d’àncora i els seus diferents usos, recorda llegir les nostres entrades de vocabulari nàutic dedicat a les àncores.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *