Barcelona acollirà per tercera vegada als Grans Velers, dins de la Mediterranean Tall Ship Regatta 2013

La Mediterranean Tall Ship Regatta 2013, que s’ha presentat als mitjans de comunicació a Toulon, partirà de Barcelona. Els grans velers lligaran a Port Vell del 21 al 24 de setembre. L’esdeveniment s’emmarca en les festes de la Mercè i serà totalment obert al públic. Aquests tall ships desenvolupen diversos projectes d’educació basats en els valors de la vela tradicional. Els vaixells compartiran amarratge amb alguns IMOCA Open 60 de la Barcelona World Race.

Ahir, a la Tour Royale de la ciutat francesa de Toulon s’ha presentat als mitjans de comunicació la Mediterranean Tall Ship Regatta 2013, la regata de grans velers que en aquesta edició consta de dues etapes: Barcelona – Toulon i Toulon – La Spezia (Itàlia). Aquesta és la tercera vegada que Barcelona rep a aquests majestuosos velers. La primera vegada va ser el 2004, en el si del Festival del Mar, i el 2007 la ciutat va tornar a ser el port amfitrió d’una altra concentració d’aquests extraordinaris vaixells que va ser tot un èxit de participació ciutadana. Aquest any suposa la consolidació d’una relació que sempre ha sumat valors per a la Sail Training International (STI), que organitza l’esdeveniment, i la ciutat.

La Mediterranean Tall Ship Regatta 2013 està organitzada per la STI i la STA – Espanya, una fundació i associació sense ànim de lucre que, des de la seva creació el 1956, ha vingut promovent l’educació i el desenvolupament de gent jove de qualsevol nacionalitat, religió i procedència social a través de l’entrenament en la navegació a vela. La Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) organitza l’estada dels vaixells i l’etapa de la regata a Barcelona en col · laboració amb el Consorci el Far que, amb el seu buc escola Far Barcelona, i el Museu Marítim de Barcelona, amb el Santa Eulàlia, participaran també en l’esdeveniment. El Far Barcelona navegarà a la regata amb un grup de joves d’instituts de Barcelona que realitzaran diversos projectes relacionats amb la navegació i el medi marí.

Joaquim Marías, comissari de la Mediterranean Tall Ships Regatta 2013 de Barcelona, ​​ha manifestat: “Es tracta d’una concentració única, que ofereix l’oportunitat de poder visitar vaixells que són transmissors d’una gran riquesa cultural i que ens fan somiar i il · lusionar amb les antigues rutes comercials d’embarcacions amb passatge i mercaderies que provenien d’altres continents. ”

Hubert Falco, alcalde de Toulon i president de la comunitat Toulon Provence Méditerranéeha destacat la importància que l’esdeveniment té per seu port i ciutat: “Toulon és un port estratègic que acull ara una reunió de velers que tots podem compartir: Toulon, la badia i la comunitat. “Falco va destacar també l’interès que aquests velers tenen per al desenvolupament de la cultura del mar i va assenyalar al Far Barcelona com el veler més antic de la regata.

Les festes de la Mercè al Port Vell

L’esdeveniment s’emmarca en les festes de la Mercè barcelonines, una coincidència que crea el marc idoni per integrar encara més aquesta gran festa del mar amb els ciutadans. Des del 21 fins al 24 de setembre, els grans velers tradicionals estaran amarrats al Port Vell de Barcelona i durant aquests quatre dies el públic visitant podrà accedir als vaixells i conèixer de prop aquestes meravelles del mar i els seus projectes educacionals. Cada dia el públic podrà pujar a bord, visitar el vaixell i conversar amb la tripulació. D’altra banda, serà una oportunitat magnífica per poder presenciar el gran espectacle de la sortida de la regata, el 24 de setembre, des del front marítim de la ciutat.

Grans velers i grans projectes educacionals

L’educació en els valors tradicionals de la vela és la filosofia que comparteixen els vaixells de la STI. Els ciutadans que vagin al Port Vell podran admirar més als grans protagonistes de l’edat d’or de la vela. És el cas del Kruzenshtern, un dels pocs representants en actiu dels últims grans mercants a vela que van navegar fins a la Segona Guerra Mundial; o del Belem, representant únic dels mítics “antillans”, els mercants que van competir amb el vapor en velocitat i rendibilitat en la ruta dels alisis fins ben entrat el segle XX. També es podrà visitar el Mir un dels millors exponents dels vaixells escola moderns que s’han dissenyat inspirant-se en les línies dels grans velers de finals del segle XIX, però amb la idea d’aconseguir la màxima velocitat. També es podrà visitar el Recouvrance una rèplica d’un avís, una de les sis ràpides goletes que es van construir a França per vigilar les seves costes i lluitar contra la pirateria a l’Àfrica i el Carib.

Alhora, els barcelonins podran conèixer els vaixells que representen el seu patrimoni marítim, com la goleta de tres pals Santa Eulàlia, una rèplica d’un dels pailebots que van omplir els ports mediterranis a la fi del segle XIX i principis del XX i que es van mantenir llargues dècades en actiu coexistint amb el motor dièsel.

Els projectes educatius dels vaixells de la STI són de diversa índole, però especial interès desperta l’experiència del Galaxie, un vaixell en el qual l’associació Joves Navegants porta a terme un programa d’integració dels joves en dificultat social a través de la pràctica de la navegació tradicional a vela i l’esperit solidari mariner.

També els vaixells de la Barcelona World Race

Els grans velers de la Mediterranean Tall Ships Regatta compartiran al Port Vell amb alguns dels IMOCA Open 60 de la Barcelona World Race. D’aquesta manera el públic podrà admirar dos conceptes de vaixell que representen els valors de la tradició i la tecnologia més moderna. Ambdós conceptes avancen junts i es complementen per oferir tots els valors possibles que atresora la cultura del mar. Els vaixells de la Barcelona World Race, els IMOCA Open 60, són autèntics Fórmula 1 del mar que mostren l’alt nivell a què arriba la ciència i la tecnologia al servei de la competició: creant unes màquines el domini és ja de per si un repte humà molt exigent. Per la seva banda, la vela tradicional és la base de la cultura del mar i s’ha mostrat d’extraordinària utilitat en la formació d’uns valors ara més que mai necessaris en la nostra societat. Tots dos, els velers tradicionals i els IMOCA Open 60, representen dos dels pilars del missatge que transmet la cultura del mar: la importància de la convivència, la reflexió, l’entrenament, l’esperit d’equip i la investigació científica i tècnica sostenibles.

Animacions

D’altra banda, la visita als vaixells estarà recreada amb animadors, músics i serà totalment gratuïta i oberta a tot el públic, amb l’esperit de potenciar la cultura marítima i les rutes tradicionals de comerç que s’han desenvolupat al llarg de la història .

 

Notícia gràcies a: Fundació Navegació Oceànica Barcelona

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *