Com actuar davant un incendi a bord

Els avanços en tecnologia preventiva i els dissenys dels vaixells han ajudat molt a reduir el nombre d’incendis a bord d’una embarcació. Malgrat això, davant un cas d’incendi, sabem què s’ha de fer? Encara que paregui molt obi, és important mantenir la calma, activar el procediment de socors i trucar al més aviat possible als serveis d’ajuda. Esperem que no et vegis davant aquesta situació, però per si de cas, en aquest post anem a explicar-te com actuar davant un incendi a bord.

incendio a bordo

Normativa de prevenció

Abans de comprar o llogar un vaixell és molt important revisar que tant el disseny com la construcció compleixen amb les normatives de prevenció d’un incendi a bord. En concret, s’ha de revisar tot allò relacionat amb les fugues de líquids inflamables, la protecció de les parts calents, els circuits elèctrics, etc.

Tan important com el seu disseny i construcció, és el manteniment del vaixell. Un cop hagi’m adquirit la nostra embarcació haurem de ser exigents amb el seu manteniment per evitar futurs problemes o per minimitzar el màxim possible els efectes d’un incendi.

Ajuda

Si s’ha originat un incendi a bord greu, haurem d’activar el procediment de socors. Un dels tripulants s’ha d’encarregar d’aquesta tasca perquè la resta pugui dedicar-se a tasques de contenció (següent punt). El primer pas per activar aquest protocol és transmetre el senyal d’alarma. En segon lloc, haurem de realitzar una crida de socors que s’emet pel Canal 16 i, per últim, hem d’emetre el missatge pel mateix canal just després de realitzar la crida de socors. Per a recordar els codis de socors, torna a llegir aquest article on els descrivim un per un.

Contenció

Mentre un dels tripulants activa el procediment de socors, la resta de la tripulació ha d’efectuar tasques de contenció. Una d’aquestes tasques consisteix a revisar i comprovar que els sistemes contraincendis estiguin funcionant correctament: detectors, alarmes, difusors d’aigua, medis automàtics d’extinció, etc.

Si aquests sistemes funcionen de manera correcta, segurament podem reduir l’incendi abans que creixi i es converteix en un incendi greu.

Extinció

Quan l’incendi no s’extingeix, la tripulació s’ha de preparar per fer-li front mentre arriben els serveis de salvament (en els casos necessaris). Els recursos que ens ajudaran a combatre un incendi són:

  • Sistemes d’extinció fixos: difusors d’aigua i mànegues.
  • Sistemes d’extinció portàtils: extintors, equips de respiració autònoma, etc.
  • Bombes de reducció: per evitar que el vaixell s’enfonsi mentre tirem aigua al foc.

Un dels punts més importants és que la tripulació estigui ben preparada, mantingui la calma i sàpiga com actuar davant un incendi a bord.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *