Conceptes de navegació marítima

La navegació marítima es basa en mètodes establerts a partir de coneixements físics, matemàtics, cartogràfics, oceanogràfics i astronòmics. Aquests coneixements permeten al navegant determinar la posició, el rumb, el temps, la velocitat i la distància durant la travessa i, per últim, permeten determinar també la profunditat en tot moment, per evitar encallar i poder sortejar els possibles obstacles.

Tan si es realitza un curs de Patró de Navegació Bàsica (PNB), un curs de Patró d’Embarcacions d’Esbarjo (PEE) com un curs de Patró de Iot (PI), és imprescindible tenir uns coneixements teòrics bàsics.

 

Esfera terrestre

L’eix de la Terra és un eix imaginari que va de pol a pol, sobre el qual gira en rotació d’occident a orient.

Els extrems de l’eix són els pols. Veient des de dalt al pol nord, la Terra gira en sentit anti horari. L’extrem contrari és el pol sud.

El Meridià és el semicercle màxim de l’esfera terrestre que va de pol a pol. El que passa per Greenwich se l’anomena primer meridià o meridià principal.

L’Equador és el cercle màxim perpendicular a l’eix de la Terra, que la divideix en dos hemisferis, el nord i el sud.

El Paral·lel és un cercle menor, paral·lel a l’equador.

navegación náutica 

Latitud i longitud

Latitud és l’arc de meridià comptat des de l’equador fins l’observador. Es troba de 0º a 90º, cap al nord amb el signe “+” o cap al sud amb el signe “-“.

Longitud és l’arc de l’equador comptat des del meridià de Greenwich fins al meridià de l’observador. Es troba de 0º a 180º, cap a l’est amb el signe positiu i cap a l’oest amb el signe negatiu. La qüestió de signes és completament convencional.

navegación náutica

Navegació marítima: tècniques

-        Navegació costera: posicionament basat en l’observació a punts de la costa per mitjans d’observació visuals o electrònics.

-        Navegació per estima: navegació per mitjans analítics, tenint en compte dades prèvies com la situació inicial, el rumb, la velocitat i altres factors externs com el vent o la corrent.

-        Navegació loxodròmica: es segueix un mateix rumb, tallant tots els meridians amb el mateix angle.

-        Navegació ortodròmica: se segueix la distància més curta entre dos punts.

-        Navegació astronòmica: es basa en l’observació de les estrelles i demés cossos celestes.

-        Navegació electrònica: a partir de sistemes de posicionament global com el GPS. És el sistema més estès i més fàcil d’usar.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *