Consells per navegar en aigües poc profundes

Navegar en aigües poc profundes és una situació prou habitual quan estem de turisme realitzant alguna ruta costanera. En les teves classes teòriques dels cursos nàutics ja t’hauran explicat com navegar en aigües poc profundes, però no està malament recordar-ho ara que s’apropa l’estiu i que ens animem a agafar el vaixell i sortir a navegar.

Quan naveguem en zones poc profundes hem de navegar amb molta precaució perquè pot haver-hi banyistes, bussejadors o platges no abalisades, entre d’altres.

Navegar en aigües poc profundes: banyistes

Quan s’apropa el bon temps els banyistes i els bussejadors es multipliquen. Igual que els que anem a bord d’un vaixell, ells també volen aprofitar i gaudir de la mar. Ambdós, hem de respectar-nos els uns als altres i prendre les precaucions necessàries per realitzar les nostres activitats sense molestar a ningú.

Segons la Llei:

Estan prohibides les embarcacions a vela, surf, motor i esquí aquàtic a menys de 200m de platges i 50m del litoral”.

Això vol dir que no podem fondejar a menys de 200m de platges on hi hagi banyistes. A més, també haurem de parar atenció als senyals que ens podem trobar:

Platges no abalisades

Algunes platges, especialment les més verges o menys accessibles, no estan abalisades. Per navegar en aigües poc profundes haurem d’entrar a motor o vela a velocitat mínima (no superior a 3 nusos) i de manera perpendicular. Sí que és cert que algunes platges no abalissades tenen canals d’accés perquè les embarcacions puguin navegar.

navegar aguas poco profundas

Trencants en aigües poc profundes

Quan disminueix la profunditat, podem trobar-nos amb trencants o rompents, que són pareguts a remolins turbulents de major o menor intensitat. Els trencants poden resultar molt perillosos, per això, no hem de travessar-los excepte si és estrictament necessari. Al cas de què els travessem, haurem de fer ús de l’àncora flotant si tenim, per mantenir la direcció.

En navegar, tota precaució és poca, per això, a més de seguir aquests consells per navegar en aigües poc profundes també hem de portar material de seguretat. Si vols conèixer més consells, aprendre o recordar més coneixements nàutics, pots entrar al nostre apartat de vocabulari nàutic.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *