Curs PNB: apunts de tecnologia naval

Estàs preparant-te per a obtenir el títol nàutic de Patró de Navegació Bàsica (PNB)? Si es així, para atenció a aquest post on t’ajudarem amb la teoria referent a la tecnologia naval. Avui parlarem de les dimensions i l’estructura de l’embarcació.

Curs PNB: dimensions

Ja saps que el títol de PNB permet governar embarcacions a motor de fins a 8 metres d’eslora, però també has de saber les dimensions d’una embarcació i com s’anomena cadascuna d’elles.

Eslora màxima: longitud del buc traçada pels punts més sortints de proa i popa. S’exclouen el púlpit de proa i les parts desmuntables.

Mànega màxima: la major amplada del buc.

Puntal: l’alçada del buc. Es mesura des de la quilla fins la línia del bau a la coberta.

curso pnb

Francbord: distància vertical mesurada entre la línia de flotació en màxima càrrega i la coberta.

Calat: distància vertical mesurada des de la quilla fins la superfície de flotació corresponent del buc. És la dimensió que s’ha de tenir en compte abans d’atracar en qualsevol port.

Asiento: diferència entre calats de popa i proa. Si el calat de proa és major que el de popa, el buc estarà aproat, si el calta de popa és major que el de proa, estarà apopat.

Desplaçament màxim: pes màxim permet el buc.

Arqueu: capacitat interior o volum d’un buc, incloses les superestructures.

Curs PNB: estructura

Seguim ara amb l’estructura de l’embarcació:

Casc/buc: cós del buc, sense comptar la màquina, arboradura, superestructures ni pertrets. Pot estar construït amb fusta, ferro, acer, plàstic, goma, etc.

Quilla: primera peça que es col·loca a la construcció del buc. És la columna vertebral del cas i d’ella surten las quadernes sobre las que es col·loca el folre.

Roda: peça que forma la prolongació de la quilla fins a proa.

Codast: peça que va unida a la quilla per la part posterior a una direcció més o menys vertical fins on acabi la popa.

curso PNB

Quadernes: peça corba en forma d’U o V que van unides per la part inferior a la quilla i que formin les costelles de l’esquelet del buc.

Baus: bigas unides a las quadernes que disposades al sentit babor-estribor, sostenen la coberta.

Mampares: envàs longitudinals o transversals que formin els compartiments de l’embarcació.

A part de la teoria dels llibres, si vols estar al dia amb els apunts dels teus cursos nàutics, dóna un cop d’ull al nostre blog. Si t’animis i vols matricular-te al curs PNB pots fer-ho directament des d’aquí.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *