Curs PNB: principis bàsics de navegació

Tant si t’estàs preparant el curs de Patró de Navegació Bàsica (PNB), com el curs de Llicència de Navegació (LN), anem a repassar els principis bàsics de navegació. Saber posicionar-se a un mapa, calcular rumbs i direccions o interpretar distàncies són aspectes bàsics i clau per sortir a navegar.

navegación

Principis bàsics de navegació: posició

Què és la posició? Per posicionar-nos a una carta de navegació farem servir dues coordenades: latitud i longitud. N’hi ha diferents tipus de posició:

  • Posició verdadera
  • Posició estimada
  • Posició GPS
  • Posició del radar

Podem trobar la nostra posició de diferents formes: amb el compàs de marcacions, aplicacions de mòbil, radar, etc.

Direcció o rumb

La direcció indica la posició d’un punt respecte a un altre, però sense tenir en compte la distància entre ambdós. La direcció o rumb ens assenyala cap a on hem d’anar per arribar a un altre lloc. La direcció es mesura com una mesura angular i s’indica en graus.

Distància i temps

La distància és la separació entre dos punts, que pot ser una embarcació i un punt o dues embarcacions. La distància no és una línia recta, sinó un arc o línia corba  (ja que té en compte l’esfera) que es mesura en milles nàutiques o kilòmetres.

navegación

El temps ens indica la separació temporal entre dos punts. Es calcula i es mesura en segons i té en compte els distints horaris (GTM, CET, UT).

Navegació a estima

Naveguem a estima quan ens desplacem a partir d’un rumb conegut a una direcció i velocitat coneguda. D’aquesta forma podrem estimar la nostra nova posició i representar-la en una carta nàutica. Perquè el càlcul sigui el més exacte possible hem de tenir en compte els corrents i desviacions i mantenir el ritme de pilotatge.

Navegació electrònica

La tecnologia, els avanços en aplicacions mòbil i connexions a Internet ens faciliten les tasques. Gràcies a aquests dispositius electrònics com el GPS, el Chart-Plotter o el radar podem conèixer les dades de navegació de manera molt precisa. Aquests sistemes són més pràctiques però no hem d’oblidar les formes tradicionals de navegació a estima. Alguns d’aquests dispositius electrònics també ens diuen la posició mitjançant la navegació astronòmica.

Si estàs interessat a realitzar un curs nàutic o vols continuar aprenent vocabulari nàutic, entra al nostre blog.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *