El dron salvavides: drons en el món de la nàutica

El tema de l’ús de drons en el món de la nàutica és un tema d’actualitat i molt interessant. Els drons estan de moda, en sentim a parlar molt i cada vegada sorgeixen més usos.

Quan parlem de drons ens referim a robots voladors que s’enlairen sense cap tripulant a bord que sovint no arriben als 2 kg de pes. Les seves finalitats i aplicacions poden ser molt diverses, com l’optimització de conreus, el salvament marítim o la filmació d’imatges des de l’aire.

Drones en la náutica

Però també hi ha drons marins, que tot i no ser voladors i pesar molt més de 2kg, són també robots sense cap tripulant a bord. D’aquests, en parlarem properament.

Drons salvavides

Avui us volem parlar dels drons salvavides, uns drons la finalitat dels quals és salvar vides al mar. Aquest innovador vehícle aèri s’anomena Pars, i està dissenyat exclusivament per transportar flotadors a persones que estan en situació d’emergència per afogament. Vegeu-ne el seu ús en aquest vídeo:

Com heu pogut observar, el dron Pars pot socórrer a més d’una persona a la vegada en situació d’emergència, ja que té capacitat per carregar fins a 3 flotadors salvavides. Els drons poden ser enviats des de la platja o des d’un vaixell a alta mar, tal com hem vist al vídeo anterior. En comparació amb la velocitat del socorrista de platja, el dron redueix molt el temps d’auxili, arribant a la persona en situació d’emergència un minut abans que el socorrista.

Es tracta d’un dron que prové directament d’un laboratori d’Iran, que ha estat posat en marxa al mar Caspi.

La tecnologia dels drons salvavides

El dron Pars disposa d’una càmera tèrmica que permet identificar les perosnes en la foscor, gràcies a les seves emissions d’infrarojos dins l’espectre electromagnètic.

Drones salvavidas

Així mateix, aquests drons poden volar a una velocitat màxima de 10 km/s, i compten amb un sistema de GPS que els permet tornar al seu lloc d’origen un cop han complert amb el seu objectiu (sense haver de ser controlats pel factor humà).

Amb casos com aquest observem com l’avenç de la tecnologia s’ha convertit en un factor primordial pel que fa al a qualitat de vida. En aquest cas, gràcies a les investigacions el dron Pars contribueix notablement al salvament de persones en perill d’afogar-se al mar.

Drons a les costes espanyoles

Tot i que els drons salvavides no estan integrats a les costes espanyoles, si que és cert que el Ministeri de Foment ha publicat recentment un reglament provisional amb unes normes mínimes (placa d’identificació, manual d’operacions i estudi aeri que determini el vent que el dron pot suportar) per l’ús de drons a Espanya. Encara queda molt per fer, però està clar que l’ús dels drons, en l’àmbit que sigui, dona molt de joc i pot modificar molt les coses.

Comments

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *