El bon patró de navegació

Ser un bon patró de navegació és molt més que saber pilotar un vaixell d’un punt a un altre. Ser un bon patró de navegació és ser previsor, organitzat i previngut, a més de tenir el títol que garanteix que es tenen els coneixements necessaris. Avui veiem alguns punts indispensables que tot patró de navegació a vela o a motor s’han de fer per no haver de lamentar cap tipus d’incident.

Què ha de tenir en compte un bon patró de navegació?

En primer lloc, abans de sortir a navegar és imprescindible ser previsor i organitzar amb antelació qualsevol de les sortides. El patró de navegació ha de:

Patrón de Navegación

  • Revisar les previsions meteorològiques. Tot i que és una cosa que sembla molt obvi, amb un dia assolellat i en ple estiu pot ser que donem per fet el temps. Mai et fiïs, revisa sempre la previsió meteorològica i planifica la teva ruta evitant situacions de perill.
  • Revisar el material de seguretat. És un altre punt molt obvi però que moltes vegades es dóna per fet i no es revisa. Les armilles salvavides i la resta de material ha de ser suficient per a tots els tripulants i estar en bones condicions. Serà responsabilitat del patró de navegació que els tripulants facin ús d’aquest material si es navega en condicions crítiques.
  • L‘organització prèvia a una sortida ha d’incloure una bona informació per part del patró a tota la tripulació. El patró informarà sobre tot allò necessari: documentació papers en regla, roba i accessoris imprescindibles, planificació de menjars i begudes, etc.
  • L’elecció de l’embarcació. Si es navega en una embarcació de lloguer, és important saber triar bé. Si el patró navega amb una tripulació amb experiència, no hi haurà problema. Si per contra, el patró és l’únic tripulant experimentat, és recomanable que l’embarcació que es llogui pugui ser dominada per ell sol, o amb la mínima ajuda possible. Ser previnguts i curar-se en salut ens estalviarà possibles incidents importants.
  • Informar tota la tripulació. És imprescindible que tots els tripulants coneguin les limitacions i les característiques de l’embarcació, sobretot si no naveguen habitualment. Assegurar que tothom sap que l’aigua dolça és limitada o que les bateries no són infinites pot semblar una tonteria, però és molt important. Com moure en el vaixell també s’haurà d’explicar a tots.
  • Repartir responsabilitats: delegar. Que la tripulació prengui algunes responsabilitats està bé per aconseguir cohesió de grup i augmentar la confiança.

Si ets patró de navegació, sabràs de sobres tot el que estem explicant. Si estàs pensant en treure’t un títol nàutic, a Nàutica Gènova rebràs la millor formació per ser un patró de primera. 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *