El polo norte se desplaza hacia Siberia

L’Agència Nacional de l’Atmosfera i l’Oceà dels Estats Units (NOAA), juntament amb l’Agència Britànica Geològica, han realitzat els càlculs que mostren una tendència del pol Nord a desplaçar-se cap Sibèria, a una velocitat irregular.

Declinación magnéticaAquest nou model de declinació magnètica mundial serà vàlid per als propers 5 anys, i ha entrat en vigor el passat 31 de desembre. Això és, durant aquest temps s’espera que els camps magnètics es desplacin segons el model creat, encara que el mapa no és exacte perquè és una predicció i, per exemple, no considera les alteracions pròpies de les erupcions solars.

Encara estem acostumats a navegar amb diversos equips de GPS a bord i els equips de posicionament per satèl·lit no es veuen afectats per aquest canvi (el seu rumb es calcula pel moviment del vaixell i és independent de les alteracions magnètiques de la Terra), els mapes geomagnètics han d’estar actualitzats, ja que representen els pols magnètics i les àrees de magnetisme que afecten les agulles nàutiques.

Aquest nou model magnètic mundial es pot descarregar a la pàgina de la NOAA, des d’on també es pot estimar la declinació magnètica dels propers 5 anys, i on es pot consultar una base de dades amb la declinació magnètica des 1590.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *