Estat de la mar – Escala Douglas

L’altura de les ones depèn de tres variables: la intensitat, la persistència i el fetch. Aquestes tres variables seran les causants de les característiques de la mar aixecada pel vent regnant, o mar de vent.

Anomenem persistència al temps que el vent ha bufat sobre el mar sense canviar la direcció. El mar no canviarà de forma sobtada la seva forma quan es vegi afectat pel vent, sinó que ho farà de forma progressiva i necessitarà un temps mínim per aconseguir l’estat característic corresponent a la intensitat d’aquest vent. Un cop arriba aquest estat, la mar ja no creix més.

Anomenem fetch a l’extensió, sobre la superfície del mar, a la que bufa un vent de direcció i intensitat constants. S’expressa en quilòmetres o milles nàutiques. Cal destacar que l’altura de l’onatge és molt menor amb valors de fetch curts que amb fetch de gran extensió, on l’ona té molt espai per formés i créixer.

L’estat de la mar: escala Douglas

L’Escala Douglas és una escala que classifica l’Estat de la mar en 10 categories o graus prenent com a referència La Grandària de les Onades.

Grau Alçada de las onades (m) Descripció Estat de la mar
0 Sense onades Mar llisa o mar plana La superfície del mar està llisa com un mirall.
1 0 a 0,10 Mar arrissada La mar comença a arrissar-se per parts.
2 0,10 a 0,5 Marejol Es formen onades curtes però ben marcades; comencen a trencar les crestes formant una escuma que no és blanca sinó d’aspecte vidriós.
3 0,5 a 1,25 Maror Es formen onades llargues amb crestes d’escuma blanca ben caracteritzades. La mar de vent està ben definida i es distingeix fàcilment de la mar de fons que pot haver-hi. Les onades, en trencar, fan una remor que s’esvaneix ràpidament.
4 1,25 a 2,5 Forta maror Es formen onades més llargues, amb crestes d’escuma per tot arreu. Les onades trenquen amb una remor constant.
5 2,5 a 4 Maregassa Comencen a formar-se onades altes; les zones d’escuma blanca cobreixen una gran superfície. La mar, en trencar, fa un soroll sord com de llançar coses.
6 4 a 6 Mar brava La mar s’esvalota. L’escuma blanca que es forma en trencar les crestes comença a dibuixar bandes en la direcció del vent.
7 6 a 9 Mar desfeta L’alçada i la llargada de les onades i de les crestes augmenten notablement. L’escuma forma bandes estretes en la direcció del vent.
8 9 a 14 Mar molt alta Es veuen onades altes amb llargues crestes que cauen com cascades; les grans superfícies cobertes d’escuma es disposen ràpidament en bandes blanques en la direcció del vent; la mar al voltant seu adquireix un aspecte blanquinós.
9 Més de 14 Mar enorme Les onades es fan tan altes que de vegades els vaixells desapareixen de la vista en els sins. El mar és cobert d’escuma blanca disposada en bandes en la direcció del vent i el soroll que es produeix és fort i eixordador. L’aire està tant ple d’esquitxos que la visibilitat dels objectes distants es fa impossible.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *