La carta nàutica: nocions bàsiques

La carta de navegació o carta nàutica és la representació gràfica d’una porció de la superfície del mar i costa adjacent , a escala , de forma semblant , orientada i exacta . Encara que tradicionalment les cartes de navegació s’imprimien en paper , ara s’han desenvolupat sistemes informàtics que permeten emmagatzemar i tractar les cartes nàutiques amb l’ordinador .

S’hi indica les profunditats del mar i un prolix detall de la configuració marítima , de manera que permeti navegar per ella als vaixells o embarcacions , sortejant els perills . Ha d’assenyalar , a més , els objectes naturals i artificials que hi ha fixos en terra , que siguin visibles des del mar i puguin servir de referència al navegant per obtenir la seva situació i traçar rumbs.

Carta nàutica

Les cartes de navegació són instruments essencials per a la navegació nàutica , perquè en elles veiem la posició geogràfica en què es troba la nau , permetent determinar el rumb i la distància fins al punt de destí.

Es classifiquen segons la seva escala , segons el seu objectiu ( oceàniques , navegació costanera , accés a port … ) i segons la seva edició ( nova , reimpressió…). Des de l’any 1993 les cartes nàutiques noves i noves edicions s’han ordenat segons una numeració: de l’1 al 459 per a les Cartes especials i didàctiques , del 460 al 499 per a les Cartes de reglaments , i del 500 en endavant per les Cartes nàutiques de navegació marítima , fluvial i lacustre , continentals , insulars , antàrtiques i internacionals .

És imprescindible que l’encarregat de navegació mantingui les cartes actualitzades permanentment , i sempre a punt per ser utilitzades en qualsevol moment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *