L’ Escala de Beaufort

Els que ja estiguin iniciats al món de la nàutica sabran perfectament el que és, però creiem que és important parlar d’això en el nostre blog per als principiants i curiosos.

L’escala Beaufort és una mesura empírica per a la intensitat del vent, basada principalment en l’estat del mar, de les seves ones i de la força del vent. El seu nom complet és escala de Beaufort de la força dels vents.

Escala Beaufort

L’escala de Beaufort va ser creada l’any 1805 per un oficial naval especialitzat a la hidrografia anomenat Sir Francis Beaufort. En aquesta època es feien observacions sobre el temps al igual que ara, però no existia cap escala, cosa que feia que les mesuraments resultessin molt subjectives. Al principi, aquesta escala no mencionava la velocitat del vent, sinó que detallava un conjunt de condicions qualitatives a partir de l’observació amb la mateixa numeració que ara, de 0 a 12. Aquesta escala marcava com actuaria un navili sota aquestes condicions numerades. Les descripcions eren d’aquest estil: “A penes suficient per a maniobrar” (la més baixa) o “insostenible per a les veles”. A finals de 1830, aquesta escala es va transformar a una part estàndard de les bitàcoles per a navilis de la Marina Britànica.

A partir dels 50, l’escala va ser adaptada per l’ús no naval, quan els nombres de Beaufort es van associar amb el nombre de rotacions d’un anemòmetre per a mesurar la velocitat del vent. En 1906, quan va aparèixer el vapor, les descripcions van canviar el comportament de la mar i es van estendre a les observacions a terra.

La velocitat del vent a l’escala de Beaufort pot expressar-se amb la fórmula:

v = 0,837 B3/2 m/s, o, per a calculadora, teclejar simplement:
1,5 * 3 ± B (obtindrem l’interval aproximat en km/h, per al valor B de l’escala) 

Aquesta relació es va estandarditzar l’any 1923. La mesura va ser lleugerament alterada algunes dècades més tard per millorar la seva utilitat per als meteoròlegs. Avui en dia també s’utilitza per a numerar als huracans amb valors entre el 12 i el 16, utilitzant l’escala d’huracans de Saffir-Simpson, on un huracà de categoria 1 té un nombre de Beaufort de 12, categoria 2=Beaufort 13, i així successivament.

A l’any 1944, l’escala de Beaufort es va estendre i es van agregar les forces de 13 a 17. No obstant això, aquestes forces només s’apliquin en casos especials, sobretot amb els ciclons tropicals i a països com Taiwan o Xina, freqüentment afectats per tifons.

Si vols conèixer i aprendre més vocabulari nàutic, recorda seguir el nostre blog.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *