Llums de navegació obligatòries

Totes les embarcacions han de portar una sèrie de llums de navegació obligatòries. Aquestes llums s’instal·len a bord del nostre vaixell per poder alertar de la nostra presència a la resta d’embarcacions que es trobin dins de l’àrea. Les llums de navegació es poden consultar al Reglament Internacional per prevenir els abordatges, (normativa RIPA). En aquesta nova entrega de vocabulari nàutic anem a repassar els diferents tipus de llums nàutiques.

luces de navegación

Llums de navegació obligatòries

Aquestes llums donen informació sobre:

  • Capacitat de maniobra
  • Direcció d’avançament
  • Característiques especials

Segons la normativa RIPA, les llums de navegació varien en funció del tipus d’embarcació. Tot i això, hi ha sis tipus de llums principals, les quals anem a descriure en aquest post:

Llum blanca tot horitzó

Per a les embarcacions a motor de menys de 12 metres d’eslora, aquesta llum blanca pot emprar-se per a combinar la llum de topall amb la llum d’abast única llum blanca per poder ser vistos des de qualsevol direcció. Aquesta llum també pot servir-nos de llum de fondeig.

Llum de topall

És la llum blanca que es projecta per la proa. És obligatòria per a les embarcacions a motor.

Llums de banda 

Són llums vermelles o verdes i que són visibles per les embarcacions que s’aproximen pel costat. La llum vermella indica que es ve el costat de babord i la verda, d’estribord.

Llum d’abast

Llum blanca situada en la popa, que cobreix un arc horitzó de 135 graus i que és visible fins a 67,5 graus a partir de la popa.

Llum de remolc

És la mateixa llum d’abast però en color groc.

Llum “destellante”

Llums que produeix 120 destalls per minut.

Llums obligatòries per embarcacions a motor

Les llums de navegació obligatòries variaran en funció de l’eslora de la nostra embarcació a motor:

luces de navegación

Font: Nauticpedia

  • Igual o superior a 50m: llum de topall a proa; segona llum de topall, a popa i més alta que la de la proa; llums de banda; llum d’abast.
  • Inferior a 50m: llum de topall a proa; llum d’abast; llums de banda.
  • Menor de 12m: llum blanca tot horitzó; llums de banda.
  • Menor de 7m: llum blanca tot horitzó.

T’ha paregut útil aquesta informació? Recorda que pots repassar conceptes nàutics, com els tipus de vents o d’àncores, al nostre blog.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *