Llocs per varar i botar les embarcacions

Un gran nombre de clubs nàutics, clubs esportius i ports disposen d’àrees habilitades on poder varar i botar les embarcacions. També podem trobar espais on realitzar aquesta tasca fora de les instal·lacions portuàries, normalment situades en polígons industrials. Amarres, àrees d’hivernatge, grua, boies de fondeig, rampes de botadura o marina seca són alguns dels llocs on pots varar i botar la teva embarcació. A continuació t’expliquem detingudament les característiques de cadascun d’ells.

Amarres

varar y botar-amarre

Per començar, s’ha de distingir entre dos tipus d’amarres: els de compra i els de lloguer. Els amarres de compra tenen un temps limitat que estableix l’Estat al port i que no pot ser superior a 30 anys. No obstant això, aquest tipus d’amarres sol ser bastant car arribant fins i tot a superar el cost de la mateixa embarcació.

Els amarres de lloguer tenen molts avantatges. El primer és que permet canviar de port amb freqüència i gaudir de moltes més zones on poder navegar, característica que els amants de la navegació de segur apreciareu. En segon lloc, també cal destacar que suposen una inversió i desemborsament de diners molt menor que els amarres de compra.

Àrees d’hivernatge

Trobem aquests espais majoritàriament als clubs nàutics, esportius i ports. Aquestes àrees tenen com a objectiu emmagatzemar qualsevol tipus d’embarcació durant la temporada d’hivern i així protegir-la de les inclemències del clima. 

Grua

Gairebé tots els ports i clubs dedicats a aquest sector disposen d’aquest servei que permet l’entrada i sortida a la mar a aquelles embarcacions amb més de 6 metres d’eslora.

varar y botar- boyas de fondeoBoies de fondeig

L’Administració i algunes empreses privades disposen de camps de boies que permeten fondejar les embarcacions sense danyar el fons marí pagant unes taxes per aquest servei. Això permet als amants de la navegació passar bastant de temps sense treure l’embarcació del mar.

Rampes de botadura

Podem trobar aquestes rampes per tot el litoral o fins i tot a alguns pantans. Aquestes poden ser d’ús públic i gratuït, encara què la majoria formen part de l’Administració o pertanyen a algun propietari privat que paga pel seu ús. Els ports esportius de Catalunya ofereixen aquest espai a partir de 10€mentre que a Balears el seu cost no baixa dels 50€. Cal destacar que els clubs nàutics normalment ofereixen poder treure l’embarcació de l’aigua de forma gratuïta als seus socis i l’única cosa que han de pagar és l’aparcament en aquestes rampes.

Marina seca

La marina seca és un conjunt d’instal·lacions que es poden trobar a les marines, clubs nàutics i ports esportius. S’utilitzen per emmagatzemar i protegir a les embarcacions de petita o mitjana eslora. Ofereix l’avantatge que es pot gaudir de la navegació de manera immediata, gràcies a serveis com els d’hissat o posada a l’aigua.

Si estàs interessat a ampliar el teu vocabulari nàutic, segurament t’interessi també les següents publicacions: Els Nusos Mariners de Sail & Trip i Tipus d’ancores.

Comments

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *