Manejar un veler: Conceptes bàsics

T’agradaria manejar un veler? T’estàs plantejant aprendre més sobre navegació? Si és així, necessites conèixer els conceptes teòrics sobre el tema i algunes maniobres per poder posar-los en pràctica.

Manejar un veler: Comencem!

Has de conèixer els principals conceptes bàsics per poder començar a navegar i a manejar un veler, com per exemple, conceptes per poder llegir una carta hidrogràfica.

A continuació et deixem alguns:

• Eix: És el diàmetre al voltant del com gira. (L’eix de la Terra Polo Nord- Polo Sud)

• Equador: És la circumferència màxima perpendicular a l’eix de la Terra, que la divideix en dues parts: nord i sud.

• Meridians: Circumferències màximes que passen pels dos pols, perpendiculars a l’Equador. El meridià de Greenwich és el pres com a referència.

• Paral·lels: Els cercles menors, perpendiculars a l’eix de la Terra, és a dir, són circumferències menors paral·leles a l’Equador.

• Latitud: Arc de meridià del lloc explicat des de l’Equador fins al lloc. Ho mesurem a partir de l’Equador.

• Longitud: Es tracta de l’arc d’Equador explicat des del meridià de Greenwich fins al meridià del lloc. S’explica des de 0º a 180º I o W (depenent de si està a la dreta o a l’esquerra del primer meridià)

Manejar un velero: Conceptos básicos Mapa

Rumbs en navegar: Navegar de través

Existeixen diferents tipus de rumbs de veler al vent, un d’ells, navegar a través. Es tracta de l’adreça més fàcil de seguir, ja que és la perpendicular al vent. Per a això cal col·locar correctament el proel i a un mateix.

L’embarcació s’ha de situar perpendicular al vent, de manera que les vés-les formin un angle amb el casc d’aproximadament uns 45º.

Canviar de rumb: “Virar por avante”

Quan necessites canviar de brodada o de rumb, es pot realitzar aquesta maniobra. Consisteix a girar la proa al vent i apartar la canya del vent. S’ha de forçar al navili perquè aproe al vent, la qual cosa farà caure sobre l’altra amura.

Cenyir i Orsar

Quan parlem de cenyir, ens referim a formar el menor angle possible contra l’adreça del vent, és a dir, és navegar el més a prop possible del vent.

Si volem saber quin és l’angle límit del nostre vaixell pel que fa al vent, haurem d’anar orsant fins a veure en quin punt o angle el “grátil del foque” comença a flamejar.

Reduir la velocitat: Frenar

Les embarcacions de vela no tenen frens, per tant, per anar frenant, necessitarem amollar les escotes, ja que les veles es buidaran d’aire. Per parar l’embarcació haurem de posar la proa directa contra el vent.

T’atreveixes amb el nostre test?

Ara que ja coneixes alguns conceptes bàsics sobre manejar un veler. Vols posar-te a prova?

1. Com es denomina el cercle màxim origen de les latituds?

A) Casquet Polar
B) Equador
C) Meridià Zero
D) Meridià del lloc

2. Com es denomina el cercle menor perpendicular a l’eix de la Terra?

A) Paral·lel
B) Meridià de lloc
C) Meridià
D) Equador

3. Com es denomina el cercle màxim perpendicular a l’eix de la Terra?

A) Tròpic
B) Meridià
C) Paral·lel
D) Equador

Si vols conèixer la solució, deixa la teva resposta en els comentaris i te la donarem! Ara que ja coneixes aquests termes, vols aprendre més coses? T’animes a fer un curs nàutic? 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *