Navegar a l’hivern. Com preparar-se

Els amants del mar no volen esperar  l’arribada del bon temps per embarcar i gaudir d’un dia de navegació. Cada vegada són més les persones que s’animen a navegar a l’hivern però també cal preparar-se ja que les condicions poden ser diferents.

Per què navegar a l’hivern?

Possiblement els veritables amants del mar simplement responguin i per què no? Navegar a l’hivern té molts avantatges, i el principal motiu ha de ser perquè ens vingui de gust, si navegar és la teva passió no has de renunciar a ella durant els mesos més freds.

A més, durant l’hivern el mar està més tranquil, molt menys transcorregut. Recordes aquella cala plena de banyistes a la qual no vas poder acostar-te el passat estiu? Doncs durant els mesos d’hivern segur que està buida. Un altre dels factors importants és que navegar a l’hivern és més econòmic, la reserva d’amarradors i el lloguer d’embarcacions cauen durant els mesos més freds i pot ser l’oportunitat perfecta per llogar la teva embarcació somiada i que potser queda fora del teu abast a l’estiu. No obstant això, navegar a l’hivern també comporta una sèrie de precaucions que hem de prendre per poder gaudir plenament de la nostra sortida a la mar.

avantatges de navegar a l'hivern

Navegar a l’hivern amb boira

Per a navegar amb mal temps sempre cal prendre precaucions. La boira es crea quan sobre la superfície freda de l’aigua es mou l’aire càlid. D’aquesta manera l’aire es condensa al contacte amb la superfície més freda creant petites gotetes que queden suspeses en la superfície. Navegar a l’hivern fa que tinguem més probabilitats de trobar-nos amb bancs de boira que disminueixin la nostra visibilitat des de l’embarcació, una situació molt perillosa.

navegar a l'hivern precaucions amb la boira

Per això hem d’extremar les precaucions mantenint constantment una vigilància visual i reduint la velocitat de l’embarcació per tenir major temps de reacció davant una possible col·lisió. Un altre consell és evitar, en la mesura del possible. les zones de molt trànsit o de recalada. Algunes mesures que també podem prendre a bord són encendre les llums de navegació encara que estiguem navegant de dia o emetre senyals sonors per informar de la nostra posició a altres embarcacions. No obstant això, el millor sempre és consultar el part meteorològic o alguna app meteorològica abans de sortir al mar.

navegar a l'hivern amb boira

Com preparar-se per navegar de nit?

Durant l’hivern els dies s’escurcen i el sol es posa molt abans. Encara que no tinguem previst navegar durant la nit és probable que si ens entretenim més del compte en la nostra sortida acabem arribant a port de nit. Per això, sempre hem d’estar preparats per navegar de nit quan sortim a la mar durant els mesos d’hivern. Un dels primers factors a tenir en compte és que amb la caiguda del sol també cauen les temperatures, per això és de vital importància comptar amb una bona vestimenta per navegar a l’hivern, el calçat impermeable i la roba tèrmica ens ajudaran a gaudir més de les nostres sortides a l’hivern.

navegar a l'hivern durant la nit

Un altre dels imprescindibles per navegar a l’hivern durant la nit és una llanterna, a poder ser de llum vermella, ja que al quedar-nos sense llum natural necessitarem llum artificial per maniobrar i moure’ns per l’embarcació. Respecte a aquest últim punt hem d’evitar estar a coberta durant les nits que naveguem amb mal temps i mai fer-ho sense arnés o línia de vida, útils que formen part dels materials de seguretat obligatoris a bordDurant la nit és més difícil orientar-se i calcular les distàncies. Generalment percebem els objectes més llunyans del que realment estan. Per evitar col·lisions recomanem navegar amb l’ajuda del radar i moderar la velocitat de l’embarcació.

navegar a l'hivern amb seguretat

Si ja t’han entrat ganes de sortir a navegar aquest hivern no oblidis prendre totes les mesures de seguretat necessàries per gaudir de la teva sortida. Bon viatge!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *