Observant el cel abans de sortir a navegar

Tot i que mai es pot predir del cert, sempre hi ha indicis bàsics a tenir en compte per evitar problemes meteorològics quan hem de sortir a navegar. Estar atentes a l’evolució del cel és un punt molt important, ja que gràcies a la informació que ens dóna podrem prendre decisions que marcaran la diferència entre una bona o una mala navegació. Preveure els canvis de temps amb una simple mirada al cel no és una cosa nova. Refranys com “Cel rogent, pluja o vent” o “Quan al cel hi ha cabretes al terra hi ha pastetes” són una clara mostra de com des de sempre s’han fet previsions meteorològiques guiant-se pel cel.

Els núvols ens parlen: què diuen?

Segons el tipus de núvols que veiem al cel i segon el seu comportament podem obtenir informació de gran interès abans de sortir a navegar. Segons la seva altura, la direcció del vent i la seva forma, interpretarem quines son les condicions que ens esperen.

Els núvols que indiquen bon temps són aquells que van evolucionant cap a la seva desaparició, igual que quan la boira es va dispersant amb al llarg del matí. Així mateix, quan el vent prové del nord i al cel hi ha petits núvols de forma arrodonida, podem preveure 2 o 3 dies de bon temps.

En canvi, si veiem cada vegada el cel més ennuvolat, és un bon indici per creure que s’acosta mal temps. Si al llarg del matí veiem aparèixer boires a les cotes altes de les muntanyes litorals, o si hi ha núvols blancs amb una base fosca, estem davant d’un indicador que preveu mal temps.

Meteorologia

Un indicador curiós és el rastre blanc que deixen els avions al cel: si no es dispersa i queda al cel durant un temps llarg, es segur que el mal temps no tardarà a arribar.

Com interpretem el sol?

Igual que amb el cas dels núvols, segons el color, la brillantor i la dispersió de la llum del sol podem obtenir informació sobre els canvis meteorològics immediats.

Si el sol del matí brilla però no enlluerna especialment, podem creure que tindrem bon temps.

El sol ens indicarà mal temps si el veiem sortir entre núvols i mostrant efectes de rajos crepusculars. A més, si el veiem gran possiblement sigui indicador de lleugeres brises i un dia suau.

Meteorologia

Aquestes són només algunes curiositats destacades i fàcils de veure per a qualsevol persona. Però si realment voleu sortir a navegar sovint, és important rebre informació completa i més precisa sobre la meteorologia en la navegació. A tots els nostres cursos en parlem!

Comments

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *