Seguretat a la mar: augmentar precaucions si fa mal temps

En el món de la nàutica el temps meteorològic és molt important, ja que afecta directament l’estat del nivell de l’aigua, i aquesta actua sobre el casc, fent disminuir la teva seguretat i la de la tripulació. Per aquest motiu es recomana recavar tota la informació sobre l’estat del temps i les seves conseqüències en la mar abans de sortir a navegar.

pluja

Escollir rumbs nous seguint una ruta més segura, evitar aproximar-se excessivament a altres embarcacions, mantenir estanca l’embarcació tancant entrades, modificar la velocitat segons les condicions del mar i, sobre tot, tenir tot el material de l’embarcació estibat i trincat correctament, són precaucions que hem de prendre com a mesures de seguretat.

A continuació us presentem alguns conceptes de seguretat a la mar que pots ampliar amb el Curs de Patró de Navegació Bàsica (PNB).

Mesures a prendre quan estàs a bord i fa mal temps

El fred i l’esgotament que pots sentir quan  navegues amb mal temps repercuteixen directament en el teu estat d’ànim. És per aquest motiu que és tan important mantenir el material ordenat i no perdre la paciència.

-       Quan es preveu mal temps hem d’assegurar-nos l’estanquitat del casc: revisar possibles vies d’entrada d’aigua comprovant l’estat de les juntes de goma.

-       Estibar (situar) i trincar (subjectar) correctament tot el material de bord.

-       Capejar el temporal: maniobra que consisteix en aguantar-se proa a la mar amb poca màquina, per tal que  l’embarcació avanci molt a poc a poc i no envesteixi la mar.

-       En cas de no poder capejar el temporal, és a dir, si es passa a rebre el temporal per popa, serà necessari navegar a més velocitat per evitar que les onades ens embarquin.

-       En cas de tenir la costa o un obstacle a sotavent, s’intentarà no córrer el temporal per evitar la col·lisió i capejar-lo, per deixar enrere l’obstacle.

-       És important tenir el reflector de radar, que ens permetrà reflectir les ones d’emissió de radar per donar informació sobre la nostra posició a altres embarcacions.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *