Seguretat en la nàutica d’esbarjo. Part VI: hi ha una via d’aigua, què faig?

Ningú vol trobar-se amb problemes durant la navegació, però és un fet que hi ha casos d’emergència, i tenir les eines per resoldre’ls és essencial. Aquesta entrada no et donarà cap solució màgica, però volem que serveixi per mostrar les diferents situacions d’emergència que existeixen i què hem de tenir en compte.

El primer que cal fer en cas de descobrir una via d’aigua a l’embarcació és aplicar el sentit comú, avaluar l’envergadura del problema i les possibles conseqüències, comprovar si hi ha altres embarcacions properes i valorar si és possible trobar una solució pels nostres propis mitjans.

seguretat nàutica

Hi ha aigua a bord, què faig?

El primer que cal fer en cas de descobrir aigua a bord, és provar-la:

-       Si és aigua dolça es tracta d’un problema petit, una fuga del dipòsit d’aigua potable: cap problema greu, relaxa’t!

-       Si es tracta d’aigua salada, però calenta, el problema sigui provablement de la refrigeració del motor: busca la fuga.

-       Si és aigua freda i salada es tracta d’una via d’aigua: localitza immediatament d’on prové: les embarcacions d’esbarjo s’omplen ràpidament i podries perdre l’embarcació!

Quin pot ser l’origen de la via d’aigua?

-      El mal manteniment d’una embarcació pot produir filtracions a coberta. En aquest cas no la situació no és greu si no afecta el circuit elèctric o els equips de navegació.

-       Un forat al casc causat per una col·lisió.

-       Pèrdua d’estanquitat de les vàlvules de fons, de premsa estopes o de passa cascs sota la línia de flotació.

-       Reflux d’aigua a través de les evacuacions del lavabo.

Com preveure una via d’aigua?

-       Tancar les vàlvules que no utilitzi.

-       No consentir filtracions des de la coberta interior (bon manteniment).

-       Vetllar per l’estanquitat de portells i escotilles.

-       Fixar l’ancora perquè no faci malbé el casc.

-       Fixar les bateries i tot el material pesat.

En aquesta pàgina web trobaràs més informació sobre què cal fer si descobreixes aigua a la sentina o si trobes la via d’aigua. No deixis d’informar-te per assegurar una millor navegació.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *