Titulacions nàutiques falses

La setmana passada ens fèiem ressò d’una notícia en relació al nostre treball. Es va destapar una trama de falsificació de titulacions nàutiques.Titulaciones náuticas falsas

Titulacions nàutiques falsas

El passat 14 de juliol la Guàrdia Civil va detenir a 22 persones i va imputar a unes altres 851 per falsificació de titulacions nàutiques esportives, en una operació a 31 províncies espanyoles de Galícia, València, Catalunya, Andalusia, Múrcia, País Basc i Astúries. Així mateix, l’operació també ha afectat Ceuta i Melilla, a la Capitania Marítima, la Federació Espanyola de Motonàutica, la Federació Espanyola de Vela i la Federació Andalusa de Vela.

En què ha consistit la falsificació?

En l’operació Sextant (així és com l’han anomenat), que va iniciar el passat mes d’octubre, s’han intervingut documents falsificats que habilitaven per navegar a una distància de 150 milles nàutiques manejant embarcacions d’esbarjo a motor de fins a 24 metres d’eslora. La investigació va començar quan es va tenir coneixement d’una persona relacionada amb el món nàutic, que suposadament proporcionava títols com a patró de iot, d’embarcació d’esbarjo i de patró de navegació bàsica a canvi d’un pagament previ, i sense que les persones es tinguessin que examinar.

I va ser a posteriori quan els agents van determinar l’existència d’un entramat en el qual diferents entitats relacionades amb el món de la nàutica estaven lucrant-se mitjançant la falsificació de titulacions.

Navegant sense titulació

Titulaciones náuticas falsas

La Guàrdia Civil ha comprovat que les persones que es van fer amb les titulacions falses han estat navegant per aigües espanyoles amb atribucions de capitans de iot, mancants dels coneixements necessaris, ja que no van participar en els corresponents cursos formatius ni van superar les proves que habiliten per a aquests fins.

Arran d’aquests fets, s’ha posat en marxa una nova campanya de control i inspecció d’embarcacions esportives i d’esbarjo que es prolongarà fins al 15 de setembre, per millorar la seguretat dels usuaris d’aquest tipus d’embarcacions així com de banyistes i persones que visiten les costes en període estival. Aquesta campanya es durà a terme per part dels Serveis Marítims Provincials i de les patrulles de Ports i Costes de la Guàrdia Civil, en un total de 29 províncies costaneres del país.

Des Nàutica Gènova esperem que es prenguin les mesures necessàries perquè això no torni a passar, i que les persones implicades siguin sancionades com cal. La seguretat en la nàutica és bàsica i fonamental, i expedir titulacions a persones sense formació és imperdonable.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *