Vent real i vent aparent

A l’hora de sortir a navegar, el vent és un factor molt important per tindre en compte. Per això, en aquesta nova entrega de vocabulari nàutic us parlarem del vent real i del vent aparent. Quina diferència hi ha entre els dos? Com els mesurem? Perquè vagis entrant en matèria, aquí et deixem un vídeo tutorial que t’ho explica.

Vent real i vent aparent: definició i diferència

El vent real és el vent percebut per l’observador en repòs, és a dir, és el que sentim quan estem parats. Per contra, el vent aparent és el que nota un observador en moviment, és a dir, és el vent que es percep quan estem navegant. El vent aparent es diferencia del real tant en direcció com en magnitud. Per calcular-ho hem de fer servir a una suma vectorial del vent real més el vent generat pel moviment del vaixell. És a dir, a mesura que anem navegant el vaixell genera el seu propi flux de vent i aquest vent generat seria el que se suma (o es resta en alguns casos) al vent real. En nàutica, el vent aparent s’expressa per la seva velocitat en nusos i el seu angle, en graus.

Com mesurar-los

El vent real podem veure’l indicat als catavents i al panell. Tot i això, quan el vaixell és en moviment no ens serveixen per a saber quin és el vent aparent. Per calcular-ho hem de fer servir els dispositius electrònics que mesuren la velocitat i la direcció del vent real.

viento aparente y viento real

Fuente: Sail&Trip

Per entendre millor el comportament, un vaixell segons augmenta la seva velocitat genera un major vent aparent que, combinat amb el vent real, fa que la velocitat torni a augmentar. A l’hora de controlar el límit de velocitat d’un vaixell és la resistència aerodinàmica i hidrodinàmica la que juga el paper principal. Un dels efectes que produeix l’augment de velocitat d’un vaixell és que el vent aparent es desplaça cap a la proa.

El disseny del vaixell i el tipus de navegació (popa rodona, navegació de cenyida, etc.) són característiques que s’han de tenir en compte a l’hora de controlar el vent aparent i el vent real. En aquest sentit, el trimat de les veles ha d’ajustar-se contínuament, ja que ni la velocitat ni el vent són sempre constants. Una altra de les eines que ens serviran per mesurar la intensitat del vent és l’Escala de Beaufort, de la que ja ens vam parlar fa un temps.

Si vols continuar aprenent vocabulari nàutic, dóna un cop d’ull a l’apartat especial del nostre blog.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *