Vents del Mediterrani. Aprèn a distingir-los

Els amants del mar ja sabreu de la importància del vent a l’hora de navegar. Per a això hem de conèixer els vents més característics de la nostra zona de navegació. A continuació passarem a detallar els vents del Mediterrani que formen la Rosa dels Vents mediterrània.

Com identificar els vents del Mediterrani?

El vent és un corrent d’aire produïda per causes naturals. Per identificar un vent ens fixarem en la seva intensitat i direcció.

Els noms dels vents del Mediterrani es basen en direcció des de la qual bufen. Per tant, per identificar un vent del Mediterrani hem de fixar-nos en la seva direcció d’origen.

identificar vents del mediterrani

Principals vents del Mediterrani

Són els que bufen des de direcció Nord, Est, Sud i Oest

· Tramuntana: rumb o vent Nord. Es tracta d’un dels vents del Mediterrani més famosos per la seva velocitat i força, podent assolir velocitats properes als 200 km/h. S’origina en el Massís Central Francès i als Pirineus i sol bufar amb  força a les Illes Balears i algunes zones de Catalunya.

· Llevant: rumb o vent Est. És un dels vents del Mediterrani més comentat en els parts meteorològics. Es forma en el Mediterrani Central, prop de les Illes Balears però no és fins a l’Estret de Gibraltar on assoleix la velocitat punta.

· Migjorn: rumb o vent Sud. Es tracta d’un vent humit i càlid que procedeix del sud del Mediterrani. Rep aquest nom perquè a l’hora del migdia és quan el Sol es troba al Sud.

· Ponent: rumb o vent Oest. És un dels vents del Mediterrani que s’origina a l’altre costat de la Península, a l’Oceà Atlàntic. A mesura que avança, d’oest a est, perd humitat i es va tornant més càlid. Per això, una vegada arriba al Mediterrani ho fa com un vent sec i càlid.

principals vents del Mediterrani

Altres vents del Mediterrani

Són els que bufen des de direcció NE, SE, SO, NO

· Gregal: rumb o vent NE. A Espanya es considera un dels vents del Mediterrani més característics de l’arxipèlag balear, on bufa fred i sec per la seva formació en el continent europeu. Gregal deriva de graegalis, literalment “de Grècia”.

· Xaloc: rumb o vent SE. Es caracteritza per ser un dels vents del Mediterrani més càlids, a causa de la seva procedència del continent africà. Per això sol implicar calitja i falta de visibilitat.

·Garbí: rumb o vent SO. La seva arribada es veu anticipada per masses d’aire càlides i seques i per la calitja procedent del Sàhara. La seva arribada sol anticipar fortes tempestes i pluja.

· Mestral: rumb o vent NO. Vent de caràcter violent i sec, amb velocitats que poden superar els 100 km/h. Es tracta d’un vent originat a les regions polars que va guanyant velocitat a mesura que s’acosta al Mediterrani. És un dels vents del Mediterrani més temuts per la seva violència, especialment al Mediterrani Occidental.

vents del Mediterrani rosa dels vents mediterrànea

El vent és el motor de les embarcacions de vela i un factor clau a l’hora de realitzar les nostres sortides a la mar. Per això és de vital importància conèixer la Rosa dels Vents i consultar una predicció meteorològica sobre la intensitat i direcció del vent abans d’embarcar-nos. La seguretat és sempre el més important.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *