Vocabulari nàutic – Part 1 – Còdi Internacional de banderes

Anem a començar una sèrie d’entrades relacionades amb el vocabulari nàutic, significats de les boies i diferents elements que hem de conèixer a l’hora de navegar.

Avui comencem parlant del Codi Internacional de Senyals. Aquest codi segur que us sona perquè en moltes pel · lícules de vaixells el fan servir per comunicar-se per ràdio.

Es tracta d’un codi acceptat per totes les nacions marítimes i cada lletra o grup de lletres són representades per banderes. A part de representar les lletres de l’abecedari i números de l’1 al 9, cada bandera té el seu significat concret que no només depèn dels colors sinó que també depèn de la forma.

Aquestes banderes s’utilitzen per transmetre missatges entre vaixells o entre vaixells i terra.

Formes de les banderes nàutiques

Hi ha tres tipus de formes de banderes:
- Quadra: quan la bandera és rectangular
- Corneta: quan la bandera acaba amb dues puntes
- Gallardet: quan la bandera és triangular

Com s’usen les banderes nàutiques

Quan un vaixell ha de enviar un missatge hissa les banderes al pal i es llegeixen de dalt a baix. Si el missatge és més llarg que el pal i per tant no és possible, es repeteix l’operació. Per senyalitzar un avís s’usa una sola bandera o la combinació de dos.

L’ús de les banderes ha disminuït molt al popularitzar la ràdio, molt més àgil i còmoda per comunicar-se. No obstant això, sempre és bo saber el significat de les banderes!

Us deixem una imatge amb les banderes i els seus significats. Com veureu, cada bandera de lletra i número també té la seva traducció en codi morse.

Código Internacional de Banderas Náuticas

Un exemple de significat de les banderes:

Bandera de la lletra A (alfa): corneta blanca i blava. Hissada significa “bus submergit”.
Bandera de la lletra O (oscar): quadra groga i vermella. Hissada significa “home a l’aigua”.
Bandera de la lletra T (tango): quadra vermella, blanca i blava. Hissada significa “allunyeu-vos de mi, pesca a l’arrossegament”.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *